Alt, du skal vide om syre – til din hud

Alt, du skal vide om syre – til din hud

Der har været utrolig meget fokus på brugen af syrer i hudpleje, og hvor effektivt det er. Selv om det kan lyde voldsomt, så er der efterhånden mange eksperter, der har vurderet, at syre er sikkert at bruge i plejeprodukter og kosmetik. Jeg vil dog til enhver tid anbefale, at man rådfører sig med sin læge, hvis man er gravid eller lider af nogle hudsygdomme, før man tilføjer syre til sin hudplejerutine.

Vi guider dig nedenfor om de forskellige typer syrer, og hvad de egentlig gør.

Vi starter med de eksfolierende syrer:

Glykolsyre (Glycolic acid)

Dette er en alfa-hydroxysyre som kommer fra sukkerrør. Den eksfolierer din hud ved at fjerne det øverste lag af døde og døende hudceller, så friskere, yngre hud nedenunder kommer til overfladen. Glykolsyre er den mest effektive peeling på grund af dens lille molekylære størrelse, der gør det muligt at trænge dybt ind i overfladen af ​​huden.

Den har dog også de fleste bivirkninger, hvilket kan føre til irritation og betændelse. Man skal især være på vagt som sort kvinde. Da betændelse ofte kan føre til hyperpigmentering (postinflammatorisk hyperpigmentering), derfor vil vi anbefale, at man bruger en lavere styrke af syren eller holder sig til nogle af de andre lidt mildere typer.

Mælkesyre (Lactic acid)

Denne syre plejede at komme fra mælk, men nu bliver den syntetisk fremstillet. Molekylerne er større i størrelse end glykolsyre, hvilket resulterer i en mindre effektiv peeling, men den er meget blidere mod din hud. Den kan være et bedre alternativ til sorte kvinder, der er tilbøjelige til hyperpigmentering.

Citronsyre (Citric acid)

Denne syre kommer fra citrusfrugter. Det er også en alfa-hydroxy syre (AHA), men ikke så effektiv som glycolsyre eller mælkesyre. Den bruges ofte sammen med andre ingredienser i hudplejeprodukter, da det fungerer som en konservering. Den har også antioxidantegenskaber, som hjælper med at beskytte huden mod eksterne aggressorer såsom UV-stråling. Den er god til sort hud, når den kombineres med andre ingredienser.

Vinsyre (Tartaric acid)

En anden AHA syre, der kommer fra druer. Den eksfolierer huden og hjælper med at reducere rynker og fremme kollagenomsætning. Den er ikke ligeså stabil eller effektiv som glykolsyre, men den har antioxidantegenskaber. Undersøgelser viser, at den kan hjælpe med at erstatte ceramider i huden, hvilket styrker hudens beskyttende fugtbarriere. Denne syre er derfor god for sorte kvinder, fordi den vil gøre huden mindre sårbar overfor irritationer.

Mandelsyre (Mandelic acid)

Det er endnu en AHA, der kan findes i mange produkter. Ligesom andre AHA’er fjerner den det øverste lag af døde og døende hudceller, hvilket øger cellulær omsætning og aktiverer produktionen af ​​yngre, sundere hud. Denne cellulære omsætning forbedrer udseendet af acne, rynker og hyperpigmentering. Mandelsyre har større molekylstørrelse end andre AHA’er, såsom glycolsyre og mælkesyre og er derfor gavnlig for dem med følsomme hudtyper.

Malinsyre (Malic acid)

Dette er en eksfolierende ingrediens, som kommer fra umoden frugt. Den betragtes som en alfa-hydroxy syre. Denne ingrediens hjælper med at regulere pH i hudplejeprodukter. Det er også et mildere alternativ til glykolsyre for sort hud.

Salicylsyre (Salicylic acid)

Dette er en beta-hydoxysyre (BHA), hvilket betyder, at den kan opløses gennem olien i huden, hvilket gør den gavnlig for fedtet hud. Den hjælper med at trænge dybt ind i porerne, hvilket hjælper med at fjerne snavs og bakterier, der er fanget i talg. Sorte kvinder, der er tilbøjelige til acne, er også tilbøjelige til ardannelse og hyperpigmentering som et resultat. Derfor vil den her syre være helt optimalt for dem, som “lider” af acne og breakouts, da den hjælper med at tackle årsagen til ardannelse og pigmentering.

De ikke eksfolierende:

Hyaluronsyre (Hyaluronic acid)

Den her syre er fugtighedsbevarende og hjælper med at trække vand fra det nederste hudlag op til overfladen. Den er i stand til at holde 1000 gange vægten i vand og er velegnet til alle hudtyper. Den kan også bruges sammen med mange andre hudplejeprodukter uden frygt for interaktion. Den er især nyttigt for sorte kvinder, da den hjælper med at forbedre fugtbarrieren, hvilket gør din hud mindre modtagelig for skader fra eksterne aggressorer.

Azelainsyre (Azeliac acid)

Denne syre kommer fra korn som byg, hvede og rug. Den har den samme effekt som en mild eksfolierende. Hvis du lider af tilstoppede porer og ujævn hud, vil denne fungere for dig. Azelainsyre er også en potent antioxidant og reducerer følsomhed.

Share:

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på linkedin
Scroll til toppen