Blackfishing – Endnu en ting sorte kvinder skal forholde sig til

I dagens klumme vil jeg berøre et emne, jeg endnu har til gode at komme ind på – ikke desto mindre er det et emne, som virkelig kan sætte mit pis i kog. Dels fordi det efterlader mig magtesløs og dels fordi jeg har svært ved at se logikken i det. 

Det skal handle om blackfishing i dag, og for at være helt ærlig er det faktisk ikke blackfishing i sig selv, som jeg anfægter – at andre kvinder vil give deres højre arm for at fremstå som sorte kvinder, forstår jeg da til fulde because black women are all that og mere til – min harme opstår fordi, at det (lader til) er som om, at sorte kvinders generelle karakteristika bliver værdsat mere på alle andre kvinder end sorte kvinder – og jeg kan mærke, at det får mit blod til at koge, fordi som om sorte kvinder ikke har nok at se til – både i et historisk perspektiv, men også i et nutidigt perspektiv – så skal vi også forholde os til den unfair og nærmest grinagtige kendsgerning, at de ydre attributter, der har kendetegnet os i generationer af generationer nu lige pludselig klæder andre kvinder bedre? Må jeg være fri.

Jeg kan ikke gennemskue logikken i det. Hvis der er nogen, der kan, skal I være hjertens velkomne til at oplyse mig. I mellemtiden kan det ikke undgå at få mig til at tænke på Malcom X og hans legendariske quote fra 1962: “The most disrespected person in America is the Black Woman. The most unprotected person in America is the Black Woman. The most neglected person in America is the Black woman.”

DISRESPECTED… Jeg er ikke et talerør for alle sorte kvinder – tværtimod – jeg er kun et talerør for Nicole Okafor, og på vegne af hende kan jeg sige, at jeg føler mig disrespected. Jeg er dødtræt og nedtrykt over, at mine sorte, store og fyldige læber hyldes på andre kvinder – men ikke på mig, som trods alt har båret rundt på dem i snart 30 år. Jeps, længe før det var på mode at fylde sine læber og bagdel med alskens ting. 

I mine øjne er der to problematikker i dette fænomen, som jeg stiller mig spørgende overfor. På den ene side har man et samfund, der opmuntrer, eller hvor kvinder opmuntres til at kopiere sorte kvinders kendetegn, og så har vi selvsamme samfund, der hylder disse imposters, som var de the real deal. Min anke går som sagt primært på det sidste, man kan selvfølgelig stille spørgsmål ved om, man kan have patent på ‘kropstræk”’, men hvis det er standpunktet, man vælger at tage, så synes jeg, man har misset pointen/budskabet eller blot vælger at se bort fra den åbenlyse uretfærdighed, der ligger i det faktum, at disse kendetegn/kropstræk i tidens løb er blevet enormt stereotypiseret, når de ses på sorte kvinder, men pludselig bliver romaniseret på andre kvinder, hvilket naturligvis tilskynder flere og flere til at deltage i dette fupnummer. 

Uretfærdigheden kan ses i lyset af, at det er en one way street. For hvor mange sorte kvinder har prøvet at ‘tæmme’ deres hår, lægge låg på sig selv, så man ikke fylder for meget i frygt fra at leve op til diverse nedværdigende stereotyper for at blive accepteret af samfundsmæssige normer, som vender os ryggen så snart selvsamme karakteristika ses på andre kvinder. Det er fornemmelsen af at få en svidende lussing og føle sig hængt til tørre. 

I sagens natur er mine klummer et frirum for mig, hvor jeg lader mine tanker og det jeg har på hjertet få frit løb, og efter jeg faktisk så en anden sort kvinde italesætte blackfishing på instagram satte det gang i et tankemylder i mig selv, og det er det denne klumme afstedkommer af. Måske er det mig, der overreagerer eller befinder mig i følelsernes vold, men —> PUT SOME GOOD DAMN ‘SPEC ON BLACK WOMAN (Birdman stemme) (Mic drop) N out!

Share:

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på linkedin
Scroll til toppen