Hvor jeg står: Ti kerne overbevisninger fra en sort feminist

De fleste mennesker, der kender mig, vil sige, at jeg er en såkaldt; social justice warrior. Fra mine klummer til mine interesser og livlige diskussioner her og der udtrykker jeg en stærk bekymring for den sorte kvindes velbefindende. Jeg er bekymret for, at min støtte til sorte kvinder og andre minoritetskvinder fortolkes som had til alle andre. Det er simpelhent ikke tilfældet. Disse ti overbevisninger tydeliggør, hvor jeg står som sort feminist. 

1. Når det kommer til race, hader jeg ikke hvide mennesker; Jeg ser heller ikke hvide mennesker – som en helhed – som antagonistiske over for sorte mennesker. Jeg er dog imod racisme, white supremacy, white privilege. Jeg er imod sexisme og patriarkat. Jeg er imod klassisme og elitisme. Dette er de ideologier, der har mest negativ indflydelse på sorte kvinders liv, og jeg har til hensigt at arbejde for at de systemer, der er bygget på disse ideologier, stopper med at være toneangivende. Igen er min modstand mod ideologier, handlinger og undertrykkende systemer, ikke mennesker. (Eller jo også et par mennesker, men lad nu det ligge)

2. Jeg anerkender de fremskridt, som der er blevet skabt i retning af at blive et mere lige og retfærdigt samfund. Alligevel har jeg ikke tænkt mig at hvile på laurbærrene. Ja, vi er et bedre land, end vi var for 200 år siden i alle henseender – selvom vi erkender dette, har vi stadig lang vej endnu. 

3. Uretfærdighed og ulighed hviler desværre ofte på race- og kønsdiskrimination. Race og køn er to markante identitetsmarkører, og vi besidder alle sammen disse to markører – og afhængig af, hvilke, kan enhver kombination af disse markører gøre os enten mere eller mindre priviligeret. Hvilket er et af vore samfunds største underliggende problemer: at man kan risikere at blive dømt på baggrund af sin hudfarve eller køn. 

4. Jeg er klar over, at alle hvide mennesker ikke oplever white privilege på samme måde. Mens white privilege utvivlsomt skaber gunstige forhold for hvide, kan enhver succes ikke udelukkede tilskrives dette privilegium. Men når man snakker om de her privilegier, så tager det ikke udgangspunkt i enkelte tilfælde, men påtaler problemet i det underliggende (og måske) underbevidste system, og selvfølgelig er det ikke alle hvide, der opfatter det ens, eller måske overhovedet oplever det. 

5. Jeg værdsætter allierede med forskellig baggrund. Allierede i kampen for social retfærdighed kan komme fra alle hjørner. De deler vores vision for et mere retfærdigt samfund, og jeg sætter pris på alle allierede!

6. Jeg er opmærksom på problemerne i vores samfund, og mange af os deltager på den ene eller anden måde på at forbedre vores folks forhold. Vi har alle vores måde at prøve at gøre en forskel. Og så meget som man vil skyde løs på de problematikker, som der er i systemet, er det også vigtigt at tage højde for de strukturelle problemer hos os selv. Selvindsigt og selvintrospektion er et ligeså vigtigt skridt i vejen mod at forbedre vores forhold. 

7. Jeg er klar over, at sorte kvinder ikke er en homogen gruppe og ikke oplever det at være sort og kvinde på samme måde og ikke nødvendigvis deler de samme overbevisninger om strukturel racisme, feminisme og sexisme. Mange faktorer, såsom hudfarve, socioøkonomisk status, geografisk placering og mere påvirker, hvordan vi oplever verden, og hvordan verden oplever os. Alligevel deler vi en fælles historie, en kollektiv historisk eksistens, der på mange måder strækker sig ind i det 21. århundrede. 

8. Jeg er vred over de vedvarende systematiske krænkelser i vores samfund, men vrede er bare en følelse, ikke et karaktertræk. Jeg føler lykke, tilfredsstillelse og optimisme ud over vrede, ligesom de fleste andre individer gør. 

9. Jeg værdsætter en positiv repræsentation af sorte kvinder hele verden rundt. Jeg bliver inspireret af sorte kvinder præsentationer og gør, hvad jeg kan for at fejre deres præsentationer. Disse kvinder er mine forbilleder og min inspiration. Sorte kvinder rocks!

10. Jeg tror på den sorte kvindes iboende værdi – hendes unikke skønhed, hendes umådelige talent, hendes komplette og fulde menneskelighed, der deles med alle andre mennesker. Jeg hævder ikke falske synspunkter på overlegenhed; på samme tid afviser jeg absolut alle usande opfattelser om underlegenhed. Til dette formål tilstræber jeg at fremtvinge hendes synlighed, at forkynde hendes værdi, at forsvare hendes rettigheder og at sikre hendes efterkommere. 

Share:

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på linkedin
Scroll til toppen