Jeg vil ikke være en stærk sort kvinde

Jeg vil ikke være en stærk sort kvinde. Mærkelig sætning, I know. Det er ikke, at jeg ikke beundrer styrke. Det gør jeg. Faktisk har mine livserfaringer hjulpet mig med at udvikle karakterstyrke. På mange måder er jeg stærk. Alligevel er jeg forsigtig med den troværdighed, jeg giver udtrykket “stærk sort kvinde” på grund af dets potentielle betydning.

Det er de uudtalte implikationer som, der får mig til at træde forsigtigt, inden jeg omfavner frasen. For nogle betyder “stærk sort kvinde”, at vi bærer byrder, som vi ikke er beregnet til at bære alene. Det betyder, at vi skal opdrage børn alene, opretholde relationer, der tager os for givet, og sætte andres behov før vores egne. Vi skal gøre alt dette uden klager, for vi er stærke. Det betyder, at vi ikke beder om hjælp; selv når hjælp er alt, hvad vi har brug for i et givent øjeblik. Det betyder, at vi er alt for uafhængige til at støtte os eller sætte vores lid til nogen.

Jeg var faktisk oppe og skændtes med en ven om dette emne. Jeg spurgte ham ind til en kvinde, han sås med. Han ”havde endt det med hende” sagde han, ”men hun ville komme over det, fordi hun var en stærk sort kvinde.” Jeg ville vide, hvad han mente med den sidste del af hans svar. At hun var en stærk sort kvinde gav ham ikke lov til at være skødesløs med hendes følelser. Det betød ikke, at hun ikke blev såret, og selvom hun ville komme over det, er der altid mulighed for følelsesmæssige ar. At være en stærk sort kvinde fritager hende ikke for nogen af disse ting. Han stod og så lidt måbende til og undrede sig vistnok over min (over)reaktion på hans svar. 

Jeg er forsigtig med ikke at mindske sorte kvinders styrke. Som gruppe står vi over for et unikt sæt udfordringer, som mange af os konsekvent overvinder. Alligevel vil jeg ikke omfavne en sætning, der, selvom den tilsyneladende er positiv, får en betydning, der ikke tjener os. At være stærk giver ingen tilladelse til at tage vores følelser, sårbarheder og kærlighed for givet. At være stærk betyder ikke, at vi ikke fortjener eller ønsker at blive respekteret, værdsat og påskønnet. Indtil udtrykket “stærk sort kvinde” virkelig bliver et aktiv, vil jeg ikke omfavne det, for nogle gange ser det ud til, at det er et ansvar, der medfører byrder, der er for tunge til at bære alene.

Share:

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på linkedin
Scroll til toppen