Nikita Ella Thigpen: Alle smykkerne er håndlavede af mig og bliver skabt med kærlighed – og med fokus på æstetikken

Den 20-årige dansk/amerikanske Nikita kombinerer sine to passioner: aktivisme og kreativitet og har startet en smykkevirksomhed, hvor 15 % af indkomsten går til at hjælpe sorte amerikanere.

SELF-ish har talt med hende for at hører mere om hende og hendes virksomhed:

Kan du fortælle os hvad Beads for me er, og hvorfor du har startet virksomheden?

Beads For Me er en nyåbnet smykkeforretning, hvor 15 % af indkomsten går til at hjælpe familier og communities, der har mistet én til politidrab i USA. Alle smykkerne er håndlavede af mig og bliver skabt med kærlighed – og med fokus på æstetikken. Jeg har startet smykkeforretningen, da jeg føler et ansvar for at hjælpe hvor jeg kan. Jeg er selv Afroamerikaner og mange af mine familiemedlemmer og venner er sorte mænd og kvinder, der på grund af deres hudfarve er i fare for at gennemgå forfærdelig smerte, som følge af det amerikanske politis håndtering af sorte mennesker.

Jeg er vokset op i københavn og har boet her hele mit liv. Til hverdag arbejder jeg – og er næsten altid i gang med et nyt kreativt projekt. Jeg elsker at være sammen med mine venner og familie, men nyder især at tilbringe tid med de ældre mennesker i mit liv, som har en masse livsviden jeg suger til mig

Hvordan opstod ideen til Beads for me?

Ideen opstod kort tid efter George Floyds dødsfald. Jeg havde en masse vigtige samtaler med mine venner og bekendte, som tydeligvis også var dybt frustrerede over hændelsen. Mange af dem vidste ikke, hvordan de kunne hjælpe eller hvor de overhovedet skulle starte. Jeg begyndte hurtigt at indse, at der var en stor gruppe af menneske, som gerne ville hjælpe – men ikke vidste hvordan. Jeg besluttede mig derfor for at skabe en forretning hvor man kunne købe et smukt produkt, samtidig med at støtte the Black Lives Matter movement.

Har du oplevet racisme på egen krop?

Ja og jeg var kun 4 år, da jeg for første gang kunne mærke at jeg var “anderledes” end de andre børn. En medarbejder i børnehaven som legede med os spurgte mig, hvordan min mor ordnede mit hår – og om hun måtte røre ved det. Jeg var så lille at jeg ikke helt forstod hvad der skete, så jeg lod hende røre mit hår – men husker tydeligt at det undrede mig hvorfor hun ikke spurgte nogle af de andre børn om det samme. Siden det, blev jeg mere og mere klar over at jeg på nogle måder skillede mig ud fra mængden pga. min hudfarve og hår tekstur. Da jeg nærmede mig 5. klasse begyndte jeg at ride og det krævede en lang togtur op til Rørvig, som min mor var så sød at tage med mig på over mange år. På togturen fik jeg øjenkontakt med en mor og hendes dreng. Hun har sin dreng på 5-6 årige på skødet og de sad begge og stirrede på min mor og jeg. Min mor spurgte dem efter noget tid, hvorfor de kiggede og moderen til barnet svarede “Jeg tænkte bare på om vi bare lige må snakke lidt med jer, jeg vil gerne vise min søn at I ikke er farlige”. Til dette svarede min mor, at det var hun sikker på at drengen heller ikke ville tro med mindre moderen opførte sig anderledes over for os, end hun ville med alle andre. På dette tidspunkt var jeg omkring 10 år, iført mit ridetøj og med et wendy blad i hånden. Jeg blev enormt ked af det, men min mor var god til at bygge mig op igen, ved at forsikre mig om at kvindes spørgsmål var tankeløst og at jeg var perfekt som jeg var. Derudover får jeg i nattelivet mange kommentarer, der er udover de sædvanlige scorereplikker. Det kan være ting som; “jeg har altid gerne ville være sammen med en sort pige” eller “kan du twerke”. Jeg har til tider følt mig stemplet med fordomme omkring hvordan sorte kvinder er “eksotiske” og “spændende”, hvilket især har gjort sig tydeligt i de senere år.

Har navnet ”Beads for me” en betydning?

Beads for me er min kunstneriske måde at kunne producere nogle æstetiske smykker, som er lavet med kærlighed. Navnet Beads For Me har den betydning at der opstår noget unikt ved at sætte flere perler sammen til f. eks. en halskæde eller et armbånd. Det samme gør sig gældende, når vi gør noget sammen en efter en for at hjælpe og stå sammen, som en lang kæde der ‘bead for bead’ danner et ubrydeligt og smukt symbol på noget positivt, som f.eks. håb og fred.

Mange ville beskrive mig som “kreativ”, men jeg tror, at vi alle har evnen til at være kreative. Jeg mener at vi skal ændre vores opfattelse af hvad kreativitet er, mit syn blev ihvertfald ændret for et par år siden – da jeg læste bogen BIG MAGIC – Elizabeth Gilbert. Den vil jeg opfordre alle til at læse. Jeg er lidt af en bognørd og den bedste gave man kan give mig lige nu, er nok en boganbefaling.

Hvad er dit ultimative mål og vision med Beads for me?

Målet for Beads For Me er at have en forretning som både formår at prioritere det æstetiske udtryk, samt er i stand til at give tilbage til de steder, hvor der er mest brug for det. Det ultimative mål er at vi i fællesskab kan lave nogle donationer til eksempelvis Gofundme, hvor pengene kan blive brugt til at ære ofrenes minde.

Har du altid haft planer om at starte en virksomhed, eller er den affødt af den nuværende situation?

Jeg har altid haft en passion for kreativ tænkning og ide skabning, men Beads For Me er et resultat af mit iværksætter gen samt følelsen af afmagt omkring at se folk der ligner mig, blive myrdet af politiet i USA. At starte en smykkeforretning blev først en reel drøm, da jeg forstod at det var en måde hvorpå jeg kunne hjælpe andre, samtidig med at få love til at lave smykker – som jeg har en kæmpe passion for.

Du kan følge Beads For Me her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.