Plantain – madbananen med de uendelige opskrifter

Afrika er fyldt med rigtig mange forskellige banan arter, én af de arter som rigtig mange er fan af, er plantain bananen. De er uimodståelige, og jeg er vild med den variation de giver, for de kan både bruges i gryderetter, koges, bages, grilles eller steges. Der er en masse muligheder, hvis du bare lader din kreativitet udfolde sig.

Geografisk set stammer plantains faktisk fra det sydøstlige Asien, omkring Indonesien og Papau Ny Guinea.  I takt med vandringen, bragte Araberne plantains til Afrika, som hurtigt spredte sig. Derfra kom den til Europa og videre til Sydamerika.  I dag er plantain bananen en stor og integreret del af det Afrikanske og Sydamerikanske køkken.

Den kan både spises som umoden (grøn), moden (gul) og overmoden (sort). Alt afhængig af, hvor langt plantain bananen er i modningsprocessen smager den forskelligt og bør derfor også tilberedes forskelligt. Den er sødest, når den er overmoden, men det er i sidste ende en smagssag.  

Den mest populære måde at tilberede plantain bananen på er ved at skære den i skiver og stege den i olie. Plantain bananer er ernærings – og kaloriemæssigt meget lig kartofler. Men de indeholder mere af visse vitaminer og mineraler. De er en rig kilde til fiber, vitamin A, C, B-6, magnesium og kalium.

Rigtig mange spiser plaintains som tilbehør, men diversiteten på opskrifter med plaintains er nærmest uendelig, så derfor giver jeg dig lidt inspiration til forskellige måder, du kan spise den lækre banan på.

Havregrød med bagte plantain bananer – super lækker morgenmad når det skal være ekstra lækkert og sødt.
Plantains med smelt og tomatsalsa, perfekt som en lille snack
Sprødstegte plantains med chili mayo – perfekt til at stille den lille sult.
Plantains stegt på panden – det smager helt fantastisk, og er samtidig utrolig nem at lave. Skær bananerne i skriver og steg dem på panden ved middelvarme i godt med olie.
Plantain chips med guacamole – brug et mandolinjern til at skære bananerne i tynde skiver , så skiverne bliver helt tynde. Varm olie op i en lille pande, og steg skiverne i den varme olie, så de bliver helt gyldne og sprøde. Læg bananskiverne på køkkenrulle og drys dem med salt.
Grillede plantain bananer – især gode til grill menuen.
Kogte plantain bananer, når det bare skal være simpelt.

Share:

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på linkedin
Scroll til toppen